Dit keer waren de weergoden met ons, wel fris, maar het zonnetje scheen tijdens onze rondwandeling onder leiding van Truus, de gids. We hadden om 10.00 uur bij de Singelgarage afgesproken en de 6 Rode Hoeden dames waren allemaal op de fiets gekomen. Ook al zijn er onder ons die ooit wel eens een rondleiding hebben gehad, er is toch altijd iets nieuws te ontdekken. We bezochten het Hofje van Splinter en liepen langs de Grote Kerk met daarop de beelden, aan de zuidkant die van Sint Laurens en aan de noordkant die van Matthias. We werden gewezen op het meetpunt aan de muur van de Grote Kerk en dat de Laat vroeger een gracht was. We dronken koffie bij Elhorst met een Alkmaarse Bol (2 halve soezen met slagroom, chocoladesaus en advocaat op elkaar gestapeld). We konden nog buiten op het terras zitten. Dwalend door de straatjes en over de Achterdam en Kooltuin wees Truus ons op de bijzonderheden en bouwwijze van de verschillende huizen.

Aangekomen bij het Waagplein liepen we naar het Waaggebouw, de VVV, binnen. Het kaasmuseum is daar boven gevestigd. We beklommen de trappen en kregen een stukje Beemsterkaas. Eerst was er een film te zien over het kaasdragersgilde, het proces van melk naar kaas, wrongel en wei. Truus vertelde er veel over en over de daarbij gebruikte apparatuur, zoals de kaaspers. Er staan hele mooie houtbewerkte kaaspersen en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Onder ons waren er wel die hadden gehoordvan de verschillende kaasfabrieken die er vroeger bestonden zoals in Opmeer. Er hingen 24 kostuumpaneeltjes met voornamelijk Noord-Hollandse klederdrachten en enkele japonnen werden getoond in vitrines. Het is zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan naar het Kaasmuseum. We namen afscheid van Truus en bedankten haar met een baby-edammerkaasje voor haar uitleg en begeleiding. Gravin Carla gaf haar nog een zakdoek met het logo van het Rode Hoedenmeisje als aandenken wat ze erg leuk vond.

Met z’n zessen liepen we nog even te winkelen voordat we bij La Place een broodje gingen eten. Om half 2 ging ieder weer op weg naar huis en zijn we weer wat “wijzer”geworden.

Danny, Gravin van Struweel