Op dinsdag 15 maart gingen acht dames (waaronder één met ’n scootmobiel) van ons chapter met de trein naar Purmerend om o.a. een bezoek te brengen aan het Purmerends Museum. Het museum is toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn.

Het museum is vooral bekend om zijn grote en fraaie collectie Jugendstil aardewerk.

Op dinsdag is er warenmarkt in het centrum dus was het druk en gezellig. Toevallig had een winkelier zijn etalage opgemaakt in rood en paars. Dat was de eerste stop op weg naar de happerij ‘t Hoedje van de Koningin. Er werd wat gepast en gekocht en verpakt in een mooie rode schoudertas die één van onze dames toch wel erg goed kon gebruiken. Op naar de koffie. Het was erg druk in ‘t Hoedje maar er was toch nog een plek voor ons rode hoeden gezelschap. Na de koffie en een broodje liepen we naar de overkant voor het museum. Onderweg werden we staande gehouden door de persfotograaf van het N.H. Dagblad, hij moest toevallig een fotoreportage maken van het museum en natuurlijk moest er van ons ook een foto gemaakt worden op de trap van het oude Gemeentehuis waarin nu het Purmerends Museum is gevestigd.

Om 14.00 uur stond de gids al klaar om ons rond te leiden over de drie verdiepingen.

In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum voor de fabrieksmatige productie van sieraardewerk. De plateelbakkerijen van Brantjes, Haga, Vet en Huisenga maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van gerenommeerde ontwerpers zoals August Falise, Chris van der Hoef, Chris Lanooy en Henri Teixeira de Mattos. Dit alles tentoongesteld in verschillende vitrines.

Op de bovenverdieping is een presentatie gewijd aan de bekende architecten Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren en de graficus Jac. Jongert, een pionier in het ontwerpen van huisstijlen zoals o.a. voor van Nelle te Rotterdam.

Op de zolderverdieping kun je de geschiedenis van de stad en haar omgeving leren kennen met o.a. de polders. Het museum geeft met afbeeldingen, prentbriefkaarten, voorwerpen en maquettes een levendig beeld van het karakter, de bedrijvigheid en de ontwikkeling van de stad. Tevens stonden er een aantal prachtige arrensleeën, veelal geschonken door de purmerendse bevolking.

Op de weg terug naar het station hebben we nog wat gedronken op de Koemarkt. Iedereen vond het een geslaagde dag, het weer was ons goed gezind, de treinreis is voorspoedig verlopen en alles was scootmobiel toegankelijk.

Aan het eind van de dag herinnert men zich de

Momenten die de herinnering waard zijn

Een moment waarin tijd niet bestaat

Genieten en ontspannen tegelijk

Danny, Gravin van Struweel