Het is 31 oktober, ook wel Lutherdag genoemd, als de adellijke dames van de Red Hat Society Noord-Kennemerland zich begeven naar de Molen van Piet, ook al draait hij nu juist niet. Deze dag wordt verzorgd door Gravin van Ypestein. Natuurlijk is onze Queen Antoinette er ook met haar gevolg bestaande uit de Vice-Queen Hertogin van Wirdum en Garrelsweer, Duchess of Casual Wear, Freule Rozalina Romantica, Gravin Geertruida van Oegstgeest, Jacoba, Jonkvrouw van Crinoline tot Cul-de-Sac, Gravin van Egmond tot Oranje, Gravin van Struweel, Freule Marie van de Rossonero en Lady Palmerston de Pomodori. Gememoreerd wordt dat de Gravin van Zee en Bos en Prinses Stephanie door ziekte niet aanwezig kunnen zijn. Niet leuk! De adelllijke dames hebben zich weer prachtig gekleed.

Het gezelschap schrijdt door Alkmaar om aan boord te gaan van een speciaal voor ons gereserveerd schip. Van de blauwbloedigen wordt kennelijk verwacht dat ze flink warmbloedig zijn. Gelukkig, stijgt de temperatuur enigszins met onze adem en warme lijven. De koffie met gebak van rabarber/peer doet de rest. De Gravin van Ypestein is ook een trotse oma en wil dat graag in levende lijve laten zien. Schatjes zijn het! De fotograaf die meekomt krijgt zelfs de vaderrol toebedeeld. Hilariteit alom. Foto’s maken gaat hem beter af.

Via de vaste wal van het oude Alkmaar komen we op de Kanaalkade waar het Beatles Museum zich bevindt. Het is een lang en knus onderkomen dat barstensvol staat met foto’s, platen, boeken en aanverwante artikelen. Bijzonder is natuurlijk de John Lennonstraat waar Gouden platen hangen van bekende LP’s en kleding, schoenen en een gitaar keurig achter glas te vinden zijn. Er zijn meer kledingstukken en gitaren te vinden van de Beatles en soms van Alkmaars makelij. Het is onvoorstelbaar hoeveel platenhoezen in de omloop waren. Elk land had wel een eigen uitvoering. De eigenaar, met deze uit de hand gelopen hobby, vertelt vol enthousiasme over de Beatles-manie die begin jaren 60 begon en rond 1970 eindigde. Enkele dames krijgen er tch nog warme gevoelens bij en kopen DVD’s en boeken met de teksten van de liedjes. We eindigen in een soort kelder, waar weer een andere verzameling staat en ook van andere artiesten iets te vinden is.

Het is lunchtijd en waar kun je dat beter doen dan bij de Heeren van Sonoy. Natuurlijk hebben we bekijks. Eén dame wordt zo enthousiast dat ze zich meteen bij de Society wil aanmelden.

Het volgende adres is het Biermuseum. Niet zo groot, wel leuk om wat foto’s te maken. Natuurlijk eindigen we in de kroeg. Sommigen laten hun biertje daar goed smaken. Dan gaan we op weg naar huis, maar zeker adellijke dames kunnen maar slecht een parfumerie passeren, zonder daar iets te kopen.

Waarde Gravin van Ypestein, het was een erg leuke dag.

Lady Palmerston de Pomodori